Zindelijk worden

Wanneer je kindje zelf kan bepalen waar en wanneer er geplast en gepoept gaat worden dan spreek je over zindelijk zijn. Wanneer je kindje zindelijk wordt is niet te plannen. De meeste kindjes zijn op hun derde levensjaar overdag zindelijk. Het kan dan nog wel een paar maanden tot een jaar duren voordat je kindje ook in de nacht die controle heeft.

Hoe word je kindje zindelijk?

Het heeft geen zin om je kindje te pushen in de hoop dat het snel zindelijk zal worden. Een kindje wordt zindelijk als het daar aan toe is. De signalen dat je kindje hier aan toe is kunnen zijn dat er ineens interesse is in een potje of het toilet en hier uit zichzelf op gaat zitten. Het kan ook zijn dat je kindje aangeeft dat de luier vies is als er in geplast of gepoept is.

Het zindelijk worden is een lichamelijke ontwikkeling. De hersenen dienen controle te krijgen over de blaas en de darmen. Als deze controle, of beheersing, er is dan kan je kindje de urine en ontlasting ophouden en wachten tot er zich een geschikt moment en plaats voordoet.

Naast de lichamelijke ontwikkeling is emotionele ontwikkeling ook onderdeel van het zindelijk worden. Kinderen vinden het spannend om urine en ontlasting bewust los gaan laten. Dit heeft tijd nodig.

Training om zindelijk te worden

Op de eerste plaatst dient je kindje te wennen aan het potje. Wat is dat voor ’n ding en waar moet ik dat voor gebruiken? In deze periode is het belangrijk dat je kindje gaat ontdekken waar je het potje voor gebruikt. Je kan je kindje helpen om het potje naast het toilet te zetten. Leg uit wat jij op het toilet doet en wat daarbij de link naar het potje is. Je zal zien dat het potje na verloop van tijd een erg interessant object gaat worden. Het ontdekken kan gaan beginnen! Je kindje zal er met kleren en zonder kleren op gaan zitten en de beer zal vermoedelijk ook aan het potje moeten gaan geloven.

Wanneer je kindje gewend is om op het potje te zitten kan je het gebruik hiervan stimuleren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je kindje voor het in bad/douche gaat even op het potje te laten zitten. Uiteraard kan je dit ook doen indien je merkt dat je kindje aandrang heeft. Het kan zijn dat je kindje het erg interessant vindt maar het kan ook zijn dat je kindje het na 5 seconden al zat is. Probeer het in dat laatste geval te rekken met het voorlezen van een verhaaltje, het zingen van een liedje of iets anders zodat de tijd op het potje iets langer duurt. Het andere uiterste, het te lang laten zitten, is ook niet de bedoeling. Het moet vooral leuk blijven.

Pak het positief aan! Indien je kindje op het potje heeft geplast of gepoept beloon je kindje dan. Een kindje is zo blij met lovende woorden of een vreugdedansje van zijn vader of moeder. Dit zal de volgende keer zeker stimuleren!

Indien de interesse in het potje er volledig is, en je kindje ook het doel daarvan snapt, kan je verder gaan met bijvoorbeeld een beloningssysteem. Hoe maak ik dat? Denk hierbij aan een groot vel met tientallen hokjes waar per keer, na daadwerkelijk gebruik van het potje, een sticker te verdienen valt. Na elke zoveelste keer is er een kleine beloning te verdienen. Dit kan een klein presentje of een leuke activiteit zijn. Indien alle vakjes zijn voorzien van een sticker dan is het feest en kan het beloofde einddoel worden gerealiseerd. Extra lang naar de speeltuin, die mooie auto of lieve pop zijn hier voorbeelden van.

Tips om zindelijk te worden
  • Hou de sfeer rondom het plassen rustig en ontspannen. Dwing je kindje vooral niet want dat zal averechts werken.
  • Indien je kindje bij het verschonen een droge luier heeft stimuleer je kindje dan om op het potje te gaan plaatsnemen zodat er geplast kan worden.
  • Laat je kindje zonder luier in de blote billen lopen. Dit is vooral aan te raden als het buiten mooi weer is. Je kindje zal dan eerder merken dat het plast. Het restant of de volgende keer kan op het potje worden gedaan.
  • Indien het er op lijkt dat je kindje zindelijk aan het worden is kan je overstappen op luierbroekjes. Deze broekjes kan je kindje zelf naar beneden en weer omhoog trekken. De broekjes lijken op onderbroeken alleen bij een ongelukje is het wat hygi├źnischer.
Wanneer zindelijk worden niet lukt

Het ene kindje is veel eerder zindelijk dan het andere. Dit is uiteraard niet erg. Echter zijn er wel een aantal signalen waarbij het raadzaam is om een huisarts te raadplegen:

  • Je kindje 6 jaar en nog niet zindelijk is.
  • Je kindje regelmatig in de broek of bed plast.
  • Je kindje in de leeftijd 0-5 jaar een blaasontsteking heeft gehad.
  • Je kindje last heeft van obstipatie en nog niet zindelijk is.