Welke wegwerpluier is het best?

Je bent zwanger en je gaat je dus verdiepen in luiers. Dat klinkt simpel maar in de praktijk blijkt dat nog een hele klus. Als eerst zal je een keus moeten maken welk type luier je zou willen gaan gebruiken. Er zijn diverse categorie├źn luiers op de markt:

 • De katoenen luier, deze kan meerdere malen worden gebruikt.
 • De wegwerpluier, deze zijn voor eenmalig gebruik.
 • Het luierbroekje, die kan worden aangetrokken als een onderbroek. Ook deze zijn te verkrijgen in wegwerp- en wasbare vorm. Erg handig bij zindelijkheidstraining.
 • De wasbare luier, deze kan worden gewassen en daardoor meerdere malen gebruikt worden.
 • Het nachtbroekje, deze is bestemd voor kinderen die ’s nachts (soms) in hun bed plassen. Ook deze zijn, net zoals de luierbroekjes, te verkrijgen in een wegwerp- en een wasbare vorm.
 • De zwemluier, deze absorbeert niet het (zwem)water maar wel urine en/of ontlasting.

In dit artikel belichten wij met name de wegwerpluier. Er zijn vele merken te koop welke allemaal aangeven dat hun luier toch echt de beste is. Het ene merk is vol lof over hun absorberende werking en de ander prijst vooral hun betrouwbaarheid aan in het materiaal waar de luier van is gemaakt. Is een duurdere luier altijd beter? Is een goedkope luier slecht? Dit is voor ieder kind en zijn/haar ouder(s) verschillend. De pasvorm, materiaal, absorptievermogen zijn een paar aspecten van het totale plaatje welke er voor kunnen zorgen dat dat merk en type luier het beste bij jou en je kindje past. En als de prijs/kwaliteit van de luier je dan ook aan staat dan kan je de luier gaan uitproberen.

Maar met welk merk luier zal ik dan starten?

Uiteraard is een ieder vrij in deze keuze. Je kan in je omgeving navragen welk merk zij gebruiken en wat de ervaringen daarvan zijn. Om toch een klein beetje de helpende hand te bieden is hieronder de uitslag van de luiertest van de Consumentenbond van 2017.

 1. Pampers Active Fit (Beste uit de test)
 2. Pampers Premium Protection
 3. Etos
 4. Kruidvat
 5. Bumblies (Beste koop)
 6. Jumbo
 7. Albert Heijn
 8. Bebino (Aldi)
 9. Toujours/Lupilu (Lidl)
 10. Bambo Nature
 11. Eco by Naty