Zijn wegwerp of katoenen luiers beter voor het milieu?

Ook hier geldt, wat vind je zelf prettig. Vroeger waren katoenen luiers van die grote witte doeken en werden deze gesloten middels een veiligheidsspeld. Tegenwoordig zien deze luiers er iets anders uit. Deze zijn te verkrijgen in allerlei patronen en kleuren, met klittenband, stretch materiaal en in een prima pasvorm. Over het algemeen zijn katoenen luiers op de lange termijn voordeliger. Als de luiers erg vies zijn moeten ze eerst worden uitgespoeld voor ze kunnen worden gewassen. De luiers dienen gewassen te worden op 60 graden. Maak hierbij geen gebruik van een wasverzachter. Veel kindjes kunnen hier namelijk niet tegen en krijgen hierdoor uitslag op hun huidje. Daarnaast nemen luiers bij gebruik van een wasverzachter minder vocht op.

De wegwerpluier zijn in aanschaf duurder van de luiers van katoen. Bij wegwerpluiers dient vooral het gemak.

Bij Welke type luier zijn er voordelen voor het milieu?

Welke beter is voor het milieu is lastig aan te geven. Dit komt omdat dit eigenlijk niet te meten is. Als je puur naar de CO2 uitstoot kijkt dan lijkt het dat katoenen luiers beter zijn voor het milieu. Echter worden er bij de productie van katoen veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een minder milieubelastend alternatief zou biologisch katoen zijn, met het EKO-keurmerk.
Tijdens het gebruik zullen de katoenen luiers moeten worden gewassen. Dit kost elektriciteit, water en wasmiddel. Mogelijk dat de luiers zelfs in de droger belanden en/of nog worden gestreken.

Wegwerpluiers zijn gemaakt van papier, kunststof en synthetische polyacrylaat korrels. De productie hiervan gaat ten kosten van bomen en energie en zorgt voor vervuiling van water. De fabricage van de wegwerpluiers en de verpakking hiervan kost energie. Ook hier is een minder milieubelastend alternatief voor op de markt, te weten wegwerp luiers met een biologisch afbreekbare verpakking. Het materiaal hiervan wordt gemaakt van plastic dat lijkt op zetmeel. Ook is er een alternatief voorhanden van wegwerpluiers die zijn gemaakt van bio-plastic.

Gezien bovenstaande is het lastig om een conclusie te trekken welke luiers beter zijn voor het milieu. Mogelijk kan je zelfs stellen dat ze beiden even slecht zijn?
Een conclusie kunnen we wel trekken. Wanneer je katoenen luiers langere tijd gebruikt voor meerdere kinderen dan zou je kunnen stellen dat deze beter zijn voor het milieu.