Luiertest Consumentenbond

De Consumentenbond deed in september 2017 onderzoek naar wegwerpluiers. In dit onderzoek werden 11 luiers van 10 merken met elkaar vergeleken. Deze luiers werden door 177 consumenten aan een test onderworpen.

Best getest

Als beste luier kwam uit de test de luiers van Pampers. De Pampers Active fit op nummer 1 en de Pampers Premium Protection op nummer 2. Pampers Active Fit scoorde goed op het gebied van pasvorm en draagcomfort. Daarnaast hadden net iets minder kindjes last gekregen van luieruitslag ten opzichte van de proefperiode van het dragen van Pampers Premium Protection. Pampers Premium Protection scoorde wel iets beter op het gebied van doorlekken ten opzichte van Pampers Active Fit. Al met al een close finish.

De hoge testscore van de beide luiers van Pampers heeft als enige keerzijde dat zij over het algemeen vrij duur zijn. Soms 2,5 keer zo duur als luiers van een ander merk. Echter steken zij wel met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Huismerken

Er zijn diverse soorten en maten luiers te verkrijgen welke het huismerk dragen van een supermarkt of drogisterij. Van de huismerken scoren de luiers van Etos erg goed. Bij deze luiers was het opvallend dat 78% van de proefdragers geen last had van een vorm van luieruitslag.

Beste koop

De beste koop word bepaald door de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Er zaten 6 huismerken behoorlijk dicht bij elkaar om het predicaat beste koop te krijgen. De luiers van het Kruidvat bleken van de huismerken het beste uit de test te komen. Echter zijn deze ongeveer 20% duurder dan andere huismerken. Daarom is het huismerk Bumblies van Superunie (Coop, Hoogvliet, Spar, Plus) in deze test uitgeroepen tot beste koop.

Ecoluiers

Er zijn twee merken getest die claimen “ecoluier” te zijn. Of deze luiers echt zo “eco” zijn als ze beweren dat heeft de Consumentenbond niet getest. Deze luiers zijn wel meegenomen in de algemene test. Hier kwamen beide slecht uit de test. Bambo Nature als 10e en Eco by Naty als hekkensluiter op de 11e plaats. Zij scoorde allebei slecht op het gebied van prijs, luieruitslag, doorlekken, draagcomfort, pasvorm, absorptievermogen en gebruiksgemak.

Testresultaten
 1. Pampers Active Fit (Beste uit de test)
 2. Pampers Premium Protection
 3. Etos
 4. Kruidvat
 5. Bumblies (Beste koop)
 6. Jumbo
 7. Albert Heijn
 8. Bebino (Aldi)
 9. Toujours/Lupilu (Lidl)
 10. Bambo Nature
 11. Eco by Naty

De volledige uitslag en score, op diverse onderdelen, is te vinden op de site van de Consumentenbond.