Recyclen van luiers

In Nederland worden er per jaar meer dan 1 miljard volle luiers weggegooid. Het aanbieden van afval is per gemeente anders geregeld. In de meeste gemeente dien je luierafval aan te bieden bij het restafval. Dit kan zijn middels een container of via een ondergrondse container. In beide gevallen dien je tegenwoordig per container/zak te betalen.

Indien je kindje nog niet zindelijk is, en is aangewezen op luiers, dan weet je dat dit je hoeveelheid restafval aardig vergroot. Heel vervelend, zeker als je bedenkt wat voor kosten je als jonge ouders nog meer hebt.

Vijf tot acht procent van het totale restafval bestaat in Nederland uit luierafval. Dit percentage betreft allerlei soorten luiers, van luiers voor baby’s tot incontinentieluiers.

Er is een tijd geweest dat luiers apart werden ingezameld of mee konden worden genomen bij de inzameling van GFT. In 2007 kwam hier echter een einde aan doordat de laatste echte Nederlandse recyclefabriek voor luiers failliet werd verklaard. Tot op de dag van vandaag is daar geen echt ander alternatief voor gekomen.

Is er een oplossing?

De overheid is met enkele andere instanties sinds 2014 actief bezig om te komen tot een meer milieuvriendelijkere oplossing. Het is lastig want een luier bestaat uit diverse lagen zoals papier, plastic en absorptiekorrels. Deze dienen van elkaar gescheiden te worden. Dit is mogelijk door verbranding. Door verbranding van de luiers ontstaat er een vloeistof. Door dit af te laten koelen stolt het plastic waardoor deze er uit kan worden gehaald en kan worden hergebruikt. Dit plastic zal dan worden gerecycled tot bijvoorbeeld een plastic dopje of een bloempot. Van de papierresten kan karton worden gemaakt maar dit kan ook dienen als energie voor het produceren van groen gas of biomassa.

Er zitten ook enkele knelpunten in het recyclen van luiers. Eén van deze knelpunten is het medicijngebruik en incontinentieluiers. Bij het gebruik van medicijnen zal een gedeelte worden opgenomen door het lichaam. Echter zal er een deel via ontlasting in de luier terecht komen. Deze medicijnen mogen via recyclen niet worden verspreid. Dit maakt het lastig om snel tot een oplossing voor deze afvalberg te komen.

Opening luier recyclefabriek in najaar 2018

In het najaar van 2018 is het dan zover. Er zal in  Nederland een fabriek worden geopend welke op grote schaal luiers zal gaan recyclen. Deze luier recyclefabriek zal in Nijmegen komen te staan. De investeringen om dit proces mogelijk te maken betreffen zo’n 5 miljoen Euro. De verwachting is dat er per jaar 300.000 tot 400.000 Euro winst gemaakt zou kunnen worden. Dit maakt het recyclen van luiers rendabel.

De installatie zal worden gebouwd in samenwerking met het Waterschap Rivierlanden en recycle expert ARN.

Ook in Amsterdam is men bezig met het bouwen van een fabriek waar luiers gerecycled kunnen worden. De verwachting is dat deze eind 2019 geopend zal gaan worden.

Zoals je merkt zijn er grote ontwikkelingen op het gebied van het recyclen van luiers en zal er binnen nu en een aantal jaren grote stappen worden gemaakt. Dit uiteindelijk met het doel om het milieu zo min mogelijk te belasten en schade toe te brengen.