De ontlasting van een baby

Er zit verschil in ontlasting van een baby wanneer deze flesvoeding of borstvoeding krijgt.
Baby’s die borstvoeding krijgen, en nog geen vast voedsel eten, kunnen gemiddeld 4 keer op een dag tot eens in de 3 dagen poepen. Wanneer je baby flesvoeding krijgt dan zal er regelmatiger worden gepoept, gemiddeld eens per dag.
Veel baby’s moeten een beetje huilen als ze moeten poepen. Dit is niet erg en is ook zeker geen reden tot zorg. Let wel op dat de poep niet te hard is en het er makkelijk uit komt.

Hoe ziet baby poep er uit?

Na de geboorte zal je baby de eerste dagen een wat dunne groen zwart gekleurde poep hebben. Deze poep bestaat uit slijm, vruchtwater en wat je baby binnen heeft gekregen in de baarmoeder. De kleur ziet er niet echt gezond uit maar zie dit als een goed teken, de darmpjes werken prima.

Indien je borstvoeding geeft zal de kleur van de poep veranderen na ongeveer 3 dagen. De poep zal wat geler van kleur worden. Het lijkt een beetje op de kleur van mosterd en het ruikt iets wat zoetig.
Je baby zal de eerste weken na iedere voeding poepen. Dit verschilt overigens per baby. Het kan ook zijn dat je baby maar eens in de zoveel dagen poept. Indien het de eerste maand het geval is, dat je baby minder dan één keer per dag poept, dan is de kans aanwezig dat je baby niet genoeg voeding krijgt.

Bij baby’s die flesvoeding krijgen kunnen een gele of lichtbruine ontlasting hebben. Deze ontlasting is vaak wat compacter.

Wanneer je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding zorg er dan voor dat je dit geleidelijk doet. De darmen van je baby moet je de tijd geven om zich aan te passen. Naast de tijd voor aanpassing van je baby hieraan, is het ook prettig voor jezelf om dit geleidelijk te doen. Dit voorkomt pijnlijke opgezwollen borsten. Bouw je borstvoeding per week met een voeding af totdat je op het aantal gewenste voedingen zit wat je uiteraard aanvult met flesvoeding. Dit is fijn voor je baby maar ook zeker voor jezelf.

Er zijn diverse oorzaken waardoor de stoelgang van je baby zou kunnen veranderen. Dit kan doordat je baby vast voedsel tot zich gaat nemen of dat het aantal voedingen afneemt.

Indien je met je baby overstapt naar iets meer vast voedsel zal je zien dat de structuur van de poep van je baby gaat veranderen. De kleur zal verband houden met wat je baby heeft gegeten. Wortels en bietjes geven uiteraard een interessante kleur. Rozijnen en mais vind je ook in dezelfde structuur terug als hoe ze naar binnen zijn gegaan. Hoe ouder je baby wordt hoe beter het verteerd gaat worden. De poep zal daardoor veranderen. Dit zal dikker worden, donkerder van kleur en gaat veel meer stinken.

Een ander teken dat de stoelgang van je baby verandert zou kunnen zijn dat je baby ziek is. Daarom is het aan te raden om in ieder geval bij het verschonen naar de ontlasting te kijken.

Witte of rode poep

Zo kan de kleur van de ontlasting een belangrijk signaal zijn. Let op wanneer de poep van je baby wit van kleur is. Dit kan duiden op een leveraandoening. Wanneer deze rood is kan dit duiden op interne bloedingen.
Als de poep te dun is (diarree) let dan op uitdrogingsverschijnselen. Als je baby binnen 24 uur 6 x diarree heeft raadpleeg dan een arts. Zorg er voor dat je baby genoeg water drinkt om uitdroging te voorkomen. Als de poep juist te hard is dan kan dit duiden op constipatie.

Indien je het vermoeden hebt dat je baby ziek is raadpleeg dan een huisarts. Volg hierbij je gevoel, dit klopt vaak. En je kan beter een keer de huisarts te veel benaderen dan dat je achteraf denkt….”had ik toch maar.”