Luieruitslag

Luieruitslag kan door verschillende redenen ontstaan. Een van de redenen kan zijn doordat er urine en/of ontlasting te lang contact heeft gemaakt met het huidje van je baby. Ook kan uitslag ontstaan door het gebruik van verzorgingsmiddelen. Het huidje van je baby kan ook overgevoelig zijn voor bijvoorbeeld lotions en/of (geparfumeerde) doekjes.

De luieruitslag gaat meestal na ongeveer 2 dagen vanzelf wel over. De huid kan zich in die twee dagen herstellen. Echter is het wel vervelend dat het huidje bij deze uitslag rood en gevoelig is.

Crèmes

Je kan bij luieruitslag crème op de plekjes smeren. Dit kan bijvoorbeeld Sudocrème of Bepanthem zijn. Om de uitslag te laten verdwijnen/te verminderen dien je de bron van de luieruitslag weg te nemen. De bron is vaak een vochtige luier die te lang gedragen is. Maak de huid onder de luier daarom goed schoon met lauw warm water. Dep de huid voorzichtig droog. Voorzie je kindje vervolgens van een schone luier en smeer de huid in met een laagje luiercrème. Creëer hierbij een buffer zodat het vocht niet direct de huid kan bereiken. Zorg er voor dat de luier niet te strak zit maar iets losser zodat er voldoende lucht bij de huidbeschadiging kan komen. Indien het mogelijk is om je kindje in zijn blote billen te laten liggen of lopen dan is dit voor de huid overigens het beste. Verschoon de aankomende dagen de luier van je kindje iets eerder dan normaal zodat de huid niet de kans krijgt om echt vochtig te worden. Dit bevordert het genezingsproces van de luieruitslag. Indien de roodheid van de huid van je baby blijft aanhouden ga er dan mee naar een huisarts. Het kan zijn dat er meer aan de hand is dan luieruitslag. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een schimmelinfectie welke opgetreden zou kunnen zijn.