Welke luier is de beste keus?

Er zijn vele verschillende soorten luiers op de markt. Dusdanig veel merken en types dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Het verschil in het type luiers zit vooral in de prijs, het comfort en het absorptievermogen. Vooral bij de geboorte van je eerste kindje is het vooral ontdekken.

Een goede luier moet eigenlijk vooral goed zitten. De pasvorm moet goed zijn. Op elk pak luiers staat het aantal kilo’s vermeld. Met deze aanduiding bedoelt de producent het aantal kilo’s dat je kindje weegt. 

Een goede luier is absorberend, past goed en zit comfortabel.

Luiers voor de nacht zijn ook in veelvoud verkrijgbaar. Deze luiers hebben veelal een groter absorptievermogen en houden hierdoor de billetjes langer droog dan gewone luiers. De reden hiervan is dat een luier in de nacht nou eenmaal langer om zit dan een luier overdag.

Comfort

Om te beoordelen of een luier comfortabel is kan je kijken naar de materialen waarvan de luier is gemaakt en hoe de luier aanvoelt. De luier moet lekker zitten en geen afdrukken op het huidje achterlaten.

Absorptievermogen

Luiers worden vochtig. Het absorptievermogen is daarom een essentieel onderdeel voor de keuze van een goede luier voor je kindje. Hoe beter het vocht wordt opgenomen hoe minder snel je kindje last krijgt van bijvoorbeeld luieruitslag. Er daarnaast zit een luier die minder vochtig is veel lekkerder dan een kletsnatte luier.

Welke luiermaat is geschikt voor je kindje?

De maten van de luiers zijn gebaseerd op het gewicht van je kindje. Op de verpakking staat vermeld voor welke gewichtsklasse deze geschikt is. Als je luiers koopt voordat je baby is geboren koop er dan niet te veel. De eerste maat luiers van een merk gaan vaak tot 5 kilo. Het zou zonde zijn als je 4 pakken hebt gekocht en na pak 2 is je baby dusdanig gegroeid dat de luier te klein is.

Er zijn verschillende soorten luiers te koop. Zo zijn er luiers voor actieve kindjes die kruipen, lopen of schuiven. Deze luiers zijn hiervoor speciaal ontwikkeld en zitten comfortabel. Voor de nacht zijn ook speciale soorten ontwikkeld. Deze hebben vaak een groter absorptievermogen.

Wanneer stap ik over naar een andere maat luier?

Uiteraard is dit heel makkelijk aan te duiden met het gewicht van je kindje. Dit staat per slot van rekening op de voorkant van het pak luiers vermeld. Als je kindje al geruime tijd in die ene luiermaat zit en ineens een aantal keren naast zijn/haar luier plast (lekken) is het ook een optie om over te stappen naar een volgende maat. De kilo’s kloppen dan net niet maar de pasvorm kan dan net iets beter zijn. Het is het proberen waard!

Hoeveel luiers moet je op voorraad houden?

Om de paar uur vervang je de luier van een baby en/of peuter. Bij baby’s gebruik je er ongeveer 7 op een dag. Bij peuters is dit ongeveer 5 per dag. Baby’s groeien de eerste 2 jaar van hun leven het meest. Hou er daarom rekening mee dat je korte periodes in een bepaalde luiermaat zit. Hou hiermee rekening met het aanleggen van een eventuele luier voorraad.
Leuk detail is dat je het eerste jaar van je baby naar verwachting tussen de 2500 en 3000 luiers zal gebruiken.

Welke soorten luiers zijn er?

Naast de standaard wegwerpluier zijn er luiers voor ’s nachts en luiers voor actieve baby’s.
Naast de wegwerpvariant zijn er ook uitwasbaren luiers verkrijgbaar. Deze zijn duurder in aanschaf maar verdienen zichzelf terug door het langere gebruik hiervan.
Er zijn ook luiers voor andere doeleinden. Denk hierbij aan als je gaat zwemmen, een zwemluier. Deze is waterafstotend. Ook zijn er vele soorten en maten luierbroekjes verkrijgbaar. Deze zijn met name handig in gebruik wanneer je kindje bijna zindelijk is. Je kindje kan dan zelfstandig naar het potje en wanneer je kindje een ongelukje heeft zit dit niet op je bankstel.