Hoe vaak vervang je een luier?

Op deze vraag is geen passend antwoord te vinden. Er zijn vele factoren van invloed zoals het soort luier en hoeveel ontlasting je baby heeft.
Het verschonen van je baby is vaak een heerlijk 1 op 1 moment waar je de aandacht volledig op elkaar kunt richten.

Per dag gebruikt je baby 7 tot 10 luiers:

  • Voor het slapen
  • Na het slapen
  • Na elke voeding
  • Na elke poepbeurt
  • Voordat je ergens naar toe gaat, lange autorit

Het vervangen van de eerste luiers zijn uiteraard een uitdaging. Het belangrijkste hierin is dat je baby stabiel ligt en nergens vanaf kan vallen. Dit is met name in de periode dat je baby ontdekt dat het kan rollen. Dit is zo rond de 4 à 5 maanden.
Het is daarnaast een fijne bijkomstigheid dat je baby rustig is. Een luier omleggen bij een wild om zich heen trappende baby is geen pretje.
Wanneer je de luier hebt verwijderd is het raadzaam direct een nieuwe luier in de directe omgeving te hebben. Het overkomt echt iedereen…. Zodra je klaar bent met schoonmaken kondigt de volgende plas of poep zich alweer aan.
Na verloop van tijd weet je instinctief wanneer je baby een schone luier nodig heeft. Echter kan het uiteraard ook voorkomen dat je echt behoorlijk te laat bent met verschonen. Geen paniek, dit overkomt iedereen wel eens een keer.

Hoe vaak moet ik de luier van mijn baby controleren?

Dit hoeft echt niet om het half uur. Om de 2 à 3 uur is echt voldoende. De meeste luiers absorberen goed waardoor je baby er geen last van heeft als het heeft geplast. Pasgeboren baby’s zullen ieder uur plassen en in sommige gevallen wel meer.
Zodra je baby heeft gepoept is het wel raadzaam om direct over te gaan tot het verschonen. Bij pasgeboren baby’s is de poep nog erg vloeibaar wat vervolgens weer irritatie van de huid kan veroorzaken.
Indien je baby last heeft van irritatie van de huid, in het gebied van de luier, is het raadzaam wat vaker te verschonen. De geïrriteerde huid kan worden ingesmeerd met zinkzalf zodat deze zich kan herstellen.

Wanneer vervang ik de luier als mijn baby slaapt?

Voor het slapen gaan en bij het wakker worden geef je je baby een schone luier. Het kan zijn dat je baby de hele nacht doorslaapt. In de ochtend zal je baby dan wakker worden met een hele dikke luier en een natte broek. Indien dit het geval is probeer dan eens speciale nachtluiers. Deze zijn wat sterker en hebben vaak een beter absorptievermogen.