Hoe maak je een luiertaart?

Hoe leuk is het om met een origineel cadeau voor de dag te komen bij een kraambezoek. Een luiertaart is een mooi, leuk maar ook zeker een praktisch cadeau. Als jonge ouders kan je er geen genoeg van in huis hebben, luiers! Ze vliegen er de eerste maanden doorheen.

Het maken van een luiertaart is niet ingewikkeld. Je kan een luiertaart zelf maken of je kan een luiertaart bestellen. Hieronder wil ik je stap voor stap meenemen in het maken hiervan.

Stappen voor het maken van een luiertaart

Voor dat je van start gaat is het handig om te bedenken met welke maat luiers je aan de slag wilt gaan. De meeste jonge ouders zijn voorzien van luiers van de kleinste maat en binnen een aantal weken zit de baby in de volgende luiermaat. En hoe leuk is het als je luiertaart nog even mag staan pronken in de woonkamer! Het is daarom een advies om te werk te gaan met luiers van maat 2 of 3.

  1. Rol de luiers op en zet deze vast met een elastiekje.
  2. Zet 1 luier in het midden en zet daar 6 luiers omheen. Zet deze 7 luiers met elkaar vast met een elastiekje. Dit is de bovenste laag van de taart. Uiteraard kunnen de hoeveelheid luiers afwijken, hoe meer luiers hoe groter de taart. 
  3. Voor de middelste laag zet je wederom 1 luier in het midden, daar omheen zet je 12 luiers en ook deze zet je met elkaar vast middels een elastiekje.
  4. De onderste laag is uiteraard groter dan de 13 luiers uit stap 3. Herhaal stap 3 en zet daar omheen nog een ring, vermoedelijk 17 luiers extra. Zet ook deze luiers vast met een elastiekje aan elkaar. Is het elastiek te kort? Bevestig dan meerdere elastiekjes aan elkaar.
  5. Zet de lagen op elkaar. Je zal merken dat de taart behoorlijk instabiel is. Door er 3 stokjes in te zetten, bijvoorbeeld bamboestokjes, kan je de taart steviger maken. Klein detail is dat je dan wel moet opletten dat je niet dwars door de luiers heen steekt en deze beschadigt.
De afwerking

Je ziet nu rond alle lagen diverse elastiekjes zitten. Zorg er voor dat je dit wegwerkt middels het er omheen leggen van een lint of band. De luiertaart zelf kan je versieren met allerlei leuke dingetjes zoals een speentje, vlaggetjes, badeendje, Zwitsalproducten of knuffeltjes. Indien je tevreden bent over je creatie kan je deze plaatsen op een onderbord van karton of een schaal. Dit zal de stevigheid vergroten. Het cellofaan kan er omheen en deze kan vervolgens worden vastgemaakt met een mooi cadeaulint. Een prachtig kraamcadeau!

Indien het maken van een luiertaart nog niet helemaal duidelijk is bekijk dan het volgende filmpje waar het stap voor stap nogmaals zal worden uitgelegd.