De wasbare luier

Als je eenmaal hebt besloten om te kiezen voor een wasbare luier dan kom je er achter dat er vele verschillende vormen en typen verkrijgbaar zijn. De eerste keus die je zal moeten maken is of je voor een luier kiest die met je kindje meegroeit of voor een luiers die verkrijgbaar is in verschillende maten.

Een meegroeiluier gebruik je vanaf de geboorte van je baby tot het moment dat je kindje zindelijk is.

Tweedelige luier of één geheel luier?

Er zijn twee typen, te weten een tweedelige luier of een wasbare luier welke uit één geheel bestaat. De tweedelige luier betreft een wasbare luier welke bestaat uit meerdere onderdelen. De luier zelf, een inlegger, een overbroekje en een inlegvel. In de luier leg je een inlegger en/of een inlegvel. De inlegger heeft als doel om het absorptievermogen te vergroten. Het inlegvel is bedoeld om ontlasting op te vangen. Er zijn inlegvellen welke je kan weggooien en er zijn inlegvellen die je meerdere keren kunt gebruiken door deze te wassen. Over de luier zelf trek je vervolgens een overbroekje. Een overbroekje is te verkrijgen in allerlei soorten, met print of zonder print. Het doel van een overbroekje is om de kleding te beschermen tegen eventueel vrijkomend vocht.

De luier, inlegger en het overbroekje was je in de wasmachine op 40 graden.

Je kunt natuurlijk ook kiezen, net als vroeger, voor de simpele versie van een wasbare luier. Denk hierbij aan een hydrofiele luier met een veiligheidsspeld.

Materialen

Wasbare luiers zijn van verschillende soorten materiaal gemaakt. Elk materiaal heeft zowel voor- als nadelen. Katoenen luiers klinkt heel milieuvriendelijk alleen kan je je afvragen of dit wel zo is. Je kunt namelijk ook stil staan bij de vraag hoe milieuvriendelijk het productieproces is gegaan.

Bij bamboe luiers komen er bij de productie chemicaliën aan te pas. Daarnaast droogt bamboe vele malen langzamer dan katoen.

Luiers gemaakt van hennep zijn ook niet zaligmakend. Deze drogen traag en naar mate deze vaker worden gewassen voelen deze steeds stroever aan.

En dan als laatste hebben we nog luiers die zijn gemaakt van fleece. Indien je baby een gevoelige huid heeft is deze minder geschikt.

Zoals je merkt is het lastig om een advies te geven wanneer je op zoek bent naar een geschikte wasbare luier. Eigenlijk is hier ook geen passende antwoord voor te vinden. Het komt er kort samengevat op neer dat het een kwestie is van uitproberen welke voor jou en je kindje het meest geschikt is.